Welke vooroordelen houden jou tegen in je ondernemerschap?

Het zijn jouw oordelen en overtuigingen die je beperken om maximaal te groeien als mens en ondernemer zodat je iedere dag doet wat je het allerleukste vindt.

Wat hebben je ouders jou geleerd over ondernemerschap? En wat vinden ze ervan dat je kiest voor het onzekere bestaan van een ondernemer? 

Wij horen vaak van onze klanten dat het oordeel van hun moeder onzekerheid brengt over hun keuzes.

‘Begreep ze maar waarom ik doe wat ik doe, dat zou het hele ondernemerschap een stuk makkelijker maken.’

‘Mijn moeder vindt dat ik beter in loondienst kan blijven zodat ik in ieder geval zekerheid heb en de hypotheek kan betalen.’

‘Ik heb vertrouwen nodig van haar, dan groeit mijn vertrouwen ook.’

‘Ik vind het zo lastig dat mijn moeder me niet steunt, ik zou me een stuk beter voelen als ze stopt met het maken van negatieve opmerkingen over het ondernemerschap.’

Het zijn de mensen die het dichtst bij ons staan waardoor we ons vaak het meest geraakt voelen. We denken dat wanneer zij er anders over gaan denken dat wij ons dan beter voelen bij wat we doen. Dat is maar zelden waar. 

Als jij je krachtig in je keuze voelt en weet waarom je de keuze maakt, luister je met compassie naar wat je moeder zegt. 

Het oordeel van de ander gaat vaak over een onvervulde behoefte van de ander. Jouw moeder wilt voor jou het allerbeste en heeft daar een plaatje bij. Bij het ondernemerschap kan zij zich waarschijnlijk niets voorstellen waardoor zij er niet meer zeker van is of dit het allerbeste voor je is. Dit communiceert zij op een wat onhandige wijze naar jou toe.

Natuurlijk is het fijn als de meest dierbare mensen om je heen jou het vertrouwen geven dat ze achter je keuze staan. Maar het is niet noodzakelijk. Het vertrouwen ligt vooral in jou.

Wanneer de oordelen die je moeder uitspreekt jou raken zou het best zo kunnen zijn dat jij het oordeel van je moeder over genomen hebt of dat je er hetzelfde over denkt.

Hoe zeker ben jij over de keuze voor het ondernemerschap? Hoeveel zelfvertrouwen ervaar jij als het gaat over ondernemen? Heb jij er alle vertrouwen in dat je maand na maand de hypotheek kan blijven betalen? En hoe ervaar jij de financieel onzekere toekomst als ondernemer? Is het een uitdaging voor je of een last?

Als jouw moeder je niet steunt, niet begrijpt en onzeker maakt over je keuze kan je twee dingen doen. Je druk blijven maken over wat ze zegt en hoe je daar last van hebt. Of je ziet het als een spiegel die je voorgehouden krijgt.

Schrijf eens op wat ze allemaal zegt en wat je liever niet zou willen horen. Vaak zijn het precies ook dit soort zaken die we tegen onszelf zeggen en waardoor we onszelf vaak ook niet beter gaan voelen. 

Onderzoek hoe waar de uitspraken zijn voor jou, die zij doet. Als ze van haar zijn, laat ze dan bij haar. Zijn ze van jou, dan heb je oplossingen te vinden zodat deze beperkende oordelen je niet langer uit je kracht halen. 

Schrijf eens op, op welke manier je graag zou zien dat zij jou zou ondersteunen. Welke onvervulde behoefte raakt zij aan? Vaak is deze behoefte ook echt onvoldoende vervuld bij jou. Vraag je af wat je kan doen om deze behoefte zelf te vervullen.

Het oordeel van de ander is het oordeel van de ander. Raakt het jou, dan kan het zo maar ook jou oordeel zijn. In jouw oordelen en overtuigingen ligt belangrijke informatie verborgen. Haal de informatie eruit, onderzoek het op waarheid en ontdek welke behoefte je hebt zodat je oplossingen kan vinden en jij je ook kan ontwikkelen in je ondernemerschap.

Je bent vanwege een situatie in je leven gestart met ondernemen. Onderweg kom je van alles tegen. Pak het aan, pak het op. Kijk in de spiegel. Laat je ondersteunen en zie het als een reis. Maak de reis mooi, samen met anderen.

Vrijdag 27 juli om 9:00 uur publiceren we het interview met Olivier De Cock​ van De Startersfabriek​ in Gent. Hij deelt de 3 grootste vooroordelen van starters die fout zijn. 

Olivier de Cock is matchmaker voor starters en experts. De Startersfabriek brengt je als starter in contact met ondernemers die al een stap verder zijn en expertise hebben die jij zoekt. 

Als partner van de Startersfabriek hebben wij Olivier natuurlijk gevraagd naar de 3 grootste vooroordelen van starters die hij in de praktijk tegenkomt.

 

Ben je nieuwsgierig naar het interview? Schrijf je dan nu in voor de GRATIS Inspirational Summer Interviewserie via de link. 

Laat je een zomer lang inspireren door 11 bekende en onbekende (startende) coaches en creatieve solo-ondernemers uit België en Nederland zodat je de zomer als een inspirerende periode van persoonlijke groei, moeiteloosheid en flow ervaart.  https://krachtvrouwen.lpages.co/inspirationalsummer/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *