De keerzijde van succes

Ik wandel deze morgen al vroeg door de straten van Gent. De temperatuur is aangenaam. Ik sta even stil en kijk uit over het water en voel hoe de zon mijn gezicht verwarmt. Ik heb het idee dat ik uit een diepe onrustige winterslaap ontwaak. 

Het jaaroverzicht van 2018 heeft iedereen al geschreven. Bij mij staat er nog geen letter op papier. Het was een beetje veel. 2018 was mooi maar ook intens en vol dualiteit.

Niet alleen privé maar ook in mijn business was het een rollercoaster

In april ben ik verhuisd naar mijn droomhuis in de Gentse binnenstad. Het was nooit mijn bedoeling om te verhuizen in 2018. Maar om de groei met mijn bedrijf te kunnen maken kon mijn kantoor niet blijven op de prachtige locatie waar ik gevestigd was. Ik kon daar niet mezelf zijn. Ik wilde het op mijn manier doen en dat was niet mogelijk op die locatie. Ik voelde mij belemmerd en dat blokkeerde mij. 

Uit liefde voor mezelf en mijn bedrijf heb ik het besluit genomen iets nieuws te zoeken. Dat was zeker niet evident. In die moeilijke maanden had ik nooit gedacht het huis van mijn dromen te vinden. Ik negeerde het huis zelfs in het begin. Ik zocht alleen een nieuw kantoor en was niet van plan ook privé te verhuizen. 

Gelukkig bleef het huis van zich laten horen. Ik ben gaan kijken om te ontdekken dat dit dé locatie is om met mijn klanten te werken. Dit huis ademt overvloed. Je ervaart hier een heel hoge energie waardoor je gemakkelijker moeilijke transformaties kan maken. Dat is wat voor mijn klanten belangrijk is. Maar net zo goed voor mijn eigen groei en die van mijn bedrijf.

En dat is ook wat er mag ontstaan. De tweede editie van de opleiding start in juni en is voor 90% vol. Een waanzinnig resultaat als je beseft dat we nog maar een half jaar ervoor de opleiding hebben gelanceerd.

In september gebeurt er iets onverwachts

De derde lancering loopt anders dan gepland. Ondank dat het omzetdoel misschien wat ambitieus is, is de verkoop zelfs maar 5% daarvan. Dat is véél en veel te weinig kijkend naar het plan en de energie die ik erin gestoken heb. 

Ik voel mij lamgeslagen. Ik begrijp er helemaal niets van. Uren heb ik alle acties geanalyseerd. Uren heb ik koffie gedronken en wezenloos voor me uit gestaard om te voelen wat er was. 

Wat nu als mijn strategieën niet werken? Raap ik mezelf bij elkaar? Lanceer ik opnieuw en ga ik verder waar ik het jaar daarvoor begonnen was? 

Ik kon het niet meer. Ik voelde al snel: ‘dit pad past niet meer bij mij’. Ik doe niets liever dan ondernemers coachen en leren om succesvol te zijn met hun business. Maar het werk wat ik moest doen om de opleiding te verkopen, maakte me ongelukkig. 

Een bedrijf in zo’n korte tijd omzet laten genereren voor twee gezinnen vraagt een groots marketingplan en een dagelijkse uitvoeringen waar uren werk in zit. 

Ik sta op en ga slapen met de vraag: Heb ik het lef om voor mezelf te kiezen? Om alleen verder te gaan? Kan ik het maken naar iedereen voor wie ik ook deze keuze maak. 

Ik kan niet anders dan voor mezelf kiezen

De dood van mijn man in 2005 heeft dat aangescherpt. Hij heeft mij laten zien dat ik altijd moet blijven doen wat ik leuk vind omdat het morgen voorbij kan zijn. 

De operatie aan mijn hart in 2012 heeft mij laten voelen dat het leven je kansen geeft, maar dat je die wel zelf moet pakken. 

Ik kan niet anders dan voor mezelf kiezen. Anders word ik ziek. Die keuze om alleen verder te gaan maakte ik moedig maar met een bang hart. Want kiezen om een samenwerking te beëindigen betekent dat je reactie krijgt. Je leert er mensen door kennen. Je ontdekt wie jou echt begrijp en wie helemaal niet. Je ziet precies waar de mensen om je heen en je klanten zelf ook staan in hun proces.

Kiezen voor jezelf betekent loslaten. Kiezen voor jezelf betekent dat je anderen confronteert met hoe zij keuzes maken. En of je wil of niet, sommige reflecteren dat graag terug naar jou. Sommige hardop, anderen tussen de regels door. Maar ook non-verbaal krijg je reacties. 

Ik voel het allemaal

Ik weet dat ik een krachtige uitstraling heb. Veel mensen hebben er geen idee van hebben hoe ik mij van binnen voel. Weet dat alles bij mij keihard binnenkomt. Mijn behoefte om te groeien is groot en mijn behoefte om zacht en liefde vol te zijn nog groter. Daarom ontvang ik iedereen in zijn oordeel en reactie. Maar dat laat mij niet onberoerd. 

Nu ben ik wel wat gewend. Ik heb ondertussen twee jaar een online business. In de tijd dat ik jonge weduwe coachte en scherp was in mijn statements heb ik al heel wat oefening gekregen in het omgaan met reacties die hard binnen komen. Gelukkig heb ik lang een coach gehad die ook altijd haar eigen keuzes maakt waardoor ik wist wat ik kon verwachten. 

Toch heb ik me niet echt kunnen voorbereiden op hoe mensen zouden reageren. Ik had er geen idee van wat het met me zou doen. Er zijn mensen die me hebben laten vallen. Er zijn mensen die er niets van begrijpen en dat ook uitspreken. 

Harde en koude opmerkingen omdat mijn keuze hen pijnlijk raakt en ze dat als een boemerang terug sturen naar mij. Er zijn mensen die nooit meer iets van zich laten horen alsof ze er geen idee van hebben hoe ze ermee om moeten gaan.

Ik was boos en teleurgesteld

Ik heb me geschaamd en diep schuldig gevoeld. In deze wereld lijkt het nog altijd zo te zijn dat je beter de snelweg van andermans verwachtingen kan lopen dan het pad van je eigen dromen. Op het pad van je dromen is het nodig om kritisch te zijn door wie je je laat omringen. 

Zijn het profiteurs die mee liften op je energie of zijn het mensen die je energie geven en in je geloven. En die mensen heb ik nodig: mensen die me energie geven en in me geloven. 

Voor de derde keer een nieuw bedrijf

De consequentie van mijn besluit om alleen verder te gaan, is dat ik een nieuw bedrijf moet bouwen. Dat is al de derde keer. De strategie ken ik. Dat is niet wat mij de meeste moeite kost. 

Een nieuw bedrijf neerzetten vraagt tijd en introspectie. Natuurlijk ben ik nog steeds businesscoach maar klanten komen nooit vanzelf. Ook niet bij mij. Ook al is mijn bedrijf bekend, heb ik ik een groot bereik en heb ik de nodige ervaring. 

Klanten willen precies weten wat je doet en waarmee je hen kan helpen. Daarom werk ik dus ook weer opnieuw een marketingplan uit zodat ik nieuwe klanten aan kan trekken en het andere duidelijk wordt wat ik nu doe. 

Maar een nieuw bedrijf bouwen vraagt ook tijd om tot conversie te komen. Dat geeft een druk op je bankrekening en als kostwinnaar dus ook de nodige zorgen. Mijn ervaring is dat je zeker vier maanden nodig hebt om je fundament uit te werken en dan vervolgens nog drie tot zeven maanden om de omzet op niveau te krijgen.

Het voordeel is dat ik dat spelletje nu voor de derde keer speel waardoor ik ongeveer weet wat ik kan verwachten. Dat maakt dat ik het vertrouwen voel dat ik er kom. Maar het neemt niet weg dat het spannend is en veel van me vraagt. 

Het zijn de worstelingen waardoor je sterker wordt 

In iedere worsteling ontwikkel je jouw competenties, veerkracht en weerbaarheid. Die heb je ook nodig om succes te kunnen dragen. Succes is niet iets wat je overkomt maar wat jezelf creëert. Succes wilt daarom begrepen worden. 

Succes vraagt finetuning en reflectie. Als je een ambitieuze ondernemer bent die naar succes verlangt, dan vraagt succes dat je jezelf ontwikkelt en je draagkracht vergoot.

Succes komt voort uit groei. En groeien doet pijn als het te snel gaat. Voor je het weet raak je jezelf kwijt. Succes vraagt daar tijd om je met jezelf te blijven verbinden om dichtbij jezelf te kunnen blijven zijn. Wanneer jij groeit en je omgeving groeit maar zelden met met je mee. Je verlies mensen en de verbinding. 

Maakt tijd voor nieuwe contacten

Omringen je vooral met mensen die je energie geven geloven in je dromen. Je kan niet zonder deze mensen om je heen. Ben je echt ambitieus creëer dan ook een team van professionals om jou te ondersteunen in je groei, je bedrijf en en in het leven.

Een businesscoach die jouw helpt jouw bedrijf strategisch te laten groeien en systemen in te richten. Een personal coach die jou terug in verbinding met jezelf brengt als je het perspectief even niet meer ziet. 

Een boekhouder die je helpt om overzicht te houden en structuur aan te brengen te brengen in je geldstromen. Een virtual assistent die je ondersteunt bij je email en ander dagelijks werk. Een poetsvrouw die jouw huis schoon en op orde houdt.

Als succes snel komt zet het je leven op z’n kop

Bekijk het leven daarom eens van de andere kant en vraag je af of dit echt is wat je wil. Je mag iedere dag een nieuwe keuze maken. Iedere dag is een nieuwe kans om het anders te doen. 

Ik wandel verder en kijk omhoog naar de diep blauw gekleurde lucht. Ik hoor de vogels fluiten. Mijn hart opent zich, ik voel de liefde door mij heen stromen. Laat dit een teken zijn dat er een nieuwe periode aanbreekt. 

Ik laat een moeilijk en onrustig jaar achter me en kijk uit naar wat voor mij ligt.

**************

Dit was mijn verhaal. Nu is het aan jou!

Kies jij voor het pad van je dromen of de snelweg van andermans verwachtingen? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *