Contrast

Je helemaal goed voelen bij wat je dagelijks ervaart, is een van de grootste uitdagingen waar je als mens voor staat. Je verheugen op een dag vol mogelijkheden en vervolgens zo veel onrust voelen dat je tot niets komt.

Soms overvalt zo’n dag je plotseling. Vaak is dat het gevolg van je gedachten omdat: ‘wat je denkt is wat je voelt’. Door je gedachten te veranderen, verander je ook je gevoel. Maar af en toe zijn het niet je gedachten die je gevoel veroorzaakt hebben.

Heb je pas nieuwe keuzes gemaakt? Een grote ontwikkeling ervaren? Of een impactrijke situatie beleefd? Als je jouw nachtrust hier niet door hebt laten beïnvloeden en de regie hebt over je gedachten en gevoelens, kan het toch nog gebeuren dat je een dag hebt waarop je je geen raad weet met jezelf.

Ik noem dat een contrastmoment. Ik voel dat emoties op een dieper niveau dan tijd nodig hebben om de keuze, de ontwikkeling of situatie te verwerken. Soms gaat dat samen met huilbuien waarbij ik geen gedachten heb maar wel en rollercoaster van gevoelens ernaar. Huilen haalt dan de onrust uit mijn lijf.

Grote en nieuwe inzichten, hevige ervaringen door groei en impactrijke veranderingen brengen momenten van contrast. Verhelderen om te begrijpen welke groei je doormaakt en je emoties toestaan er te mogen zijn, helpen je door het contrastmoment heen.

Lang heb ik het als lastig ervaren om deze gevoelens toe te laten en er helemaal oké mee te zijn. Nu herken ik de contrastmomenten sneller en is het gemakkelijker ermee om te gaan.

Laat contrastmomenten je moed en vertrouwen geven dat je de vaardigheden hebt om te leren en te groeien en je dus in staat zal zijn om je doelen te bereiken.

Herken je deze contrast momenten bij jezelf? Laat je het in een reactie weten? En wil je delen wat jij doet om ermee om te gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *