Media | Moederboek

Media | Stel jij jezelf de vraag ‘ben ik een goede moeder’? Nadat mijn man is overleden is deze vraag een grote rol gaan spelen in mijn leven. Hoe doe ik dat, een goede moeder zijn? Ik miste het om met Ido over het moederschap te praten. Mijn peuter daagde mij vaak uit om te groeien en te leren. Zijn dwarse buien vroegen soms het uiterste van mij. Wat miste ik dan mijn man. Die wist mij altijd te vertellen dat ik het veel beter kan dan hij. Dan groeide mijn geduld en liefde en voelde ik mij bovenal een betere moeder.

Ik herinner me nog goed dat ik elke avond samen met Mees in bad ging voor hij ging slapen. Zwanger van Simon was ik in de avond al vroeg moe. In bad kon ik dan relaxen en aandacht aan Mees geven. Mijn man droogde Mees af en maakte hem klaar om te slapen. Hoe vaak ik toch ben gaan helpen omdat Mees dwars en moeilijk was, precies zoals peuters dat kunnen zijn. ‘Wil je nog eens laten zien hoe jij dat doet’, vroeg mijn man me telkens weer. Ondanks dat ik moe was, ondanks dat ik liever nog even rustig in bad was blijven liggen voelde ik mij helemaal ok. Voordoen hoe ik dat doe met onze dwarse peuter maakte dat mijn vertrouwen in het moederschap groeide. Ik voelde mij er meer een goede moeder door.

En dan ben je plots alleen en moet je alles zelf doen. Geen klankbord om te overleggen. Geen samen delen van de zorg en opvoeding. Na vier jaar ben ik op zoek gegaan naar hulp en ondersteuning. Ik was niet blij met de sfeer in huis. Mijn jongens zijn ongevoelig voor straf en beloning. Zelf geloof ik daar ook niet in. Maar wat dan? Hoe voed je kinderen op die grenzen nodig hebben als je niet het systeem van straffen en belonen wilt? Hoe creëer je balans en tijd voor jezelf? Hoe combineer je dat met aandacht voor de kinderen?

De vele vragen had ik zo graag met mijn man willen bespreken. Ik ga er altijd vanuit dat ieder van ons de antwoorden in zich heeft. Zo is het ook bij mij. Maar zonder de gesprekken met hem draaide ik in cirkels en kwam ik er niet uit.

Door te luisteren naar mijn dromen en verlangens en mijn frustratie serieus te nemen ben ik op zoek gegaan naar ondersteuning. Door het volgen van workshops, training en coaching ben ik de moeder kunnen worden zoals ik dat altijd voor me zag. Ik heb geleerd empatisch naar mezelf en de kinderen te luisteren en te  investeren in mijn ontwikkeling.

Ik heb tijd nodig gehad voor ik mezelf een goede moeder vond. Ik verlangde van mezelf dat ik ook een papa zou zijn voor de jongens. Vanaf dat ik dit heb losgelaten ontstaan er mooie dingen om me geen. Dan zie je dat vrienden en familie die rol in sommige situaties op zich nemen. Zo ontvangen de jongens toch die mannen energie.

Mijn moederschap staat boven alles. Vanaf dat ik in Gent ben gaan wonen ben ik mezelf als moeder gaan waarderen. De verhuizing en het hier wonen laten me zo mooi zien dat ik balans kan creëren tussen mezelf en de kinderen. Lukt dat dagelijks? En ben ik iedere dag tevreden? Ik ben niet perfect en dat is juist zo mooi. Daarin wil ik juist een voorbeeld zijn.

Ben je benieuwd naar heel mijn verhaal over moederschap? In het nieuwste boek van Marijke Libert ‘Ben ik een goede moeder? staat mijn verhaal beschreven samen met dat van nog 99 andere moeders die door haar zijn geïnterviewd. 

Vraag jij je ook af of je een goede moeder bent? Heb je geen idee hoe je de kinderen groot kan brengen zonder te overleggen met je partner en je het samen te kunnen doen? Voel je twijfels en onzekerheid over de opvoeding en de aanpak van je kinderen? In de workshop vind je antwoorden hierop zodat jij met meer zelfvertrouwen en rust in het moederschap staat. Schrijf je in via https://krachtvrouwen.be/voluit-leven/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *