Werk en vriendschap

Als je me vraagt wat heb je gedaan in 2019 dan is mijn antwoord: gewerkt!

En dat zou ook mijn antwoord voor 2018 en 2017 zijn geweest.En als je wilt weten of ik dat erg vond, is het antwoord: nee!

Het heeft niet gevoeld als werken. Ik heb het met heel veel vreugde en plezier gedaan.Maar in het laatste kwartaal van 2019 heb ik gevoeld dat er iets moest veranderen.

Wat precies wist ik niet. Maar ik wilde niet meer zo veel werken.Dit is voor mij opmerkelijk. Ik tel de uren niet dat ik werk. Ik doe wat ik leuk vindt en waar ik blij van wordt.

En nu plots realiseerde ik me na de zomer dat ik niet meer zo gelukkig was.Het werken vervulde me niet meer. Ik haalde er niet meer de voldoening uit zoals dat eerder wel was.

En dat begreep ik niet. Want het werk zelf werd steeds leuker. Ik heb geweldig leuke klanten. Ik maak programma’s die ik leuk vindt om te geven.

Maar ik voelde toch regelmatig dat mijn energie minder hoog was en ik minder blij.Als het dan niet aan het werk ligt, waaraan ligt het dan?

Om een lang verhaal kort te maken: ik had nauwelijks meer een sociaal leven. En dat had ik eigenlijk niet zo door.

Als ondernemer heb je veel sociale contacten.Alle babbels op netwerkevents. Alle leuke ondernemers die je ontmoet. Ik word er blij van en het geeft me voldoening.

Maar mijn prille vriendenkring die ik in drie jaar opgebouwd had sinds ik in België woonde, veranderde. Verarmde.

Sommige vrienden werden collega ondernemers of klanten. Anderen had ik geen contact meer mee omdat gezamenlijke interesses veranderde. Of omdat de kinderen naar de middelbare school zijn gegaan.

Ik investeerde in netwerken en contacten met ondernemers. En ik had het daarmee heel goed naar mijn zin.

En de tijd die er na het werk was, had ik nodig om met mezelf door te brengen.Ik ben een introvert en hoogsensitief en breng graag tijd met mezelf alleen door om na te denken en te reflecteren.

En nu na drie jaar ondernemen kwam ik tot de conclusie dat ik nauwelijks een sociaal leven en vrienden heb met wie ik close ben.

En daar lekte mijn energie op weg.Een van mijn grootste lessen van het ondernemen gaat dan ook over vriendschap.

In 2020 maak ik meer tijd vrij om te investeren in vriendschappen en om nieuwe mensen te leren kennen buiten de context van het ondernemen.

Mijn thema voor 2020 sluit hierbij perfect aan: Live More. Do less. Keep it simple.